Hurda Yasası 2018, Hurda Araç Affı 2018

27 Mayıs 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7020 Sayılı Kanunda ile 1997 model ve altı araçlar için hurda yasası düzenlemesi yer aldı. Hurda yasası başlıklı yazımızda konu hakkında ayrıntılı bilgi vermiştik. Hurda yasası 2017 tebliği de daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlendi ve resmi gazetede yayımlandı. Hurda araçlar 31 Aralık 2018 tarihine kadar teslim edilebilecek ve hurda affindan yararlanabileceksiniz.

Hurda yasası fiyatlarını belirleyecek olan Ulaştırma Bakanlığı yönetmeliği henüz çıkmadığından hurda araçlar için kg başı ödenecek ücretler de netleşmiş değil. Hurda indirimi ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Hurda araç yasası 2018 son başvuru tarihi ne zaman?

7020 Sayılı Kanun gereği 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuru yaparak hurda yasasından yararlanabilirsiniz. Hurda yasasından;

  • Mevcut olan ve 1997 model ile altı araçlarınız için yararlanabileceğiniz gibi;
  • Mevcut olmayan, kayıp olan ve ya motorlu taşıt olma vasfını yitirmiş olan aracınız için de yararlanabilirsiniz.

1997 Model ve altı mevcut araç için hurda yasasından yararlanma şartları, başvuru şekli ve yerleri

1997 model ve altında olan mevcut aracınız için;

  • 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuru yaparak hurda yasasından yararlanabilirsiniz.
  • Başvuru işlemlerini herhangi bir trafik tescil şubesinden yapabilirsiniz.
  • Mevcut olan aracın 31 Aralık 2018 tarihine kadar olan tüm MTV borçları ile gecikme zammı ve faizleri silinecek. Ayrıca yine aracın plakasına 31 Aralık 2016 tarihine kadar uygulanmış olan trafik cezaları da silinecek.
  • Araç bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyeleri ve ya İl özel İdarelerine teslim edilebilecek. BKZ. ⇒ hurda araç teslim yerleri
  • Araç bedel karşılığında ise İzmir-Aliağa ve Kırıkkale MKE Müdürlüklerine teslim edilebilecek. Hurda araç bedeli ile ilgili bilgi için (bkz: hurda araç bedeli ne kadar )

2005 Model ve altı mevcut olmayan/kayıp olan araçlar için hurda yasasından yararlanma şartları, başvuru yeri ve şekli

2005 model ve altında olan, adınıza tescilli kayıp, mevcut olmayan ya da motorlu taşıt olma vasfını yitirmiş aracınız için hurda yasasından yararlanabilirsiniz.

  • Araç adına tahakkuk etmiş olan borçların ana para tutarının 1/4’ünü 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödemeniz halinde aracın adına 31 Aralık 2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş kalan tüm borçlar silinebilecek.
  • Başvuru işlemine herhangi bir trafik tescil şubeden başlayabilirsiniz.
  • Başvurudan sonra arac adına tahakkuk etmiş borcun ana para tutarının 1/4’ünü 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödemeniz gerekiyor.
  • Ödeme işlemini yaptıktan sonra vergi dairesi borcun ödendiğini trafik tescil şubesine bildirecek.
  • Buna istinaden trafik tescil de aracın tescil kaydını silerek vergi dairesine bildirecek.
  • Vergi dairesi de trafik tescilden gelen yazıya istinaden araç adına olan mükellefiyet kaydını silecek.

Hurda araç yasası 2018 ötv indirimi olacak mı?

Yasa kapsamında sıfır araç alımında hurda araç kullanılarak ÖTV indirimi hakkı verilmesi düzenlemesi olmayacak.

Hurda araçlar için ne kadar para ödenecek 2018?

Hurda araçlara ne kadar ücret ödeneceği ve kaç kg ye kadar olan araçlar için ödeme yapılacağı hususu net değil. Bununla ilgili Ulaştırma Bakanlığı yönetmeliği beklenmekte. Araç kg başı ortalama 1.2-1.5 TL tutarında ödeme yapılmasını bekliyoruz. Bir önceki hurda yasasında 3500 kg üzeri araçlar için bedel ödenmişti. Bu yasada da büyük bir ihtimalle böyle bir düzenleme olmasını bekliyoruz.

Bir önceki yazımız olan Vergi Affı 2018 başlıklı makalemizde vergi affı araç vergilerini kapsıyormu ve vergi affı nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.