Hurda Araç Teslim Şartları ve Teslim Yerleri

27 Mayıs 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7020 Sayılı Kanunda 1997/Model ve altında olan araçlar ile 2005/Model ve altında olup kayıp olan ya da motorlu taşıtlar olma vasfını yitirmiş araçlar için hurda yasası düzenlemesi de yer alıyor. Hurda yasasi 2017 başlıklı yazımızda konu hakkında detaylı bilgiler vermiştik. Peki hurda araçlar nereye teslim edilecek? Hurda araç yasasından yararlanmak için başvuru nereye yapılacak? Yasadan yararlanma şartları neler?

Hurda yasasından yararlanma şartları

Yasadan yararlanabilmeniz için;

  • Mevcut araçlar için aracın 1997 model ve altında olması,
  • Kayıp olan ya da mevcut olduğu halde motorlu taşıt olma vasfını yitirmiş bir aracınız varsa bu araç için yasadan yararlanabilmek için aracın 2005/model ve altında olması gerekiyor.

Hurda yasası ile vergi borçları, vergi cezaları ve motorlu taşıtlar vergi borçları siliniyor mu?

Mevcut araçlar için hurda yasasından yararlanma

  • 1997/model ve altında olan mevcut aracınız için hurda yasasından yararlanmanız halinde araç plakasına 31 Aralık 2016 tarihine kadar uygulanmış trafik cezaları ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş vergi ve motorlu taşıtlar vergisi borçlarının tamamı silinebilecek.
  • Eğer aracın plakasına değil de araç sahibine uygulanmış trafik cezası varsa bu borçlar affa uğramayacak.

Kayıp araçlar/motorlu taşıtlar vasfını yitirmiş araçlar için hurda arac affından yararlanma

  • Adınıza kayıtlı olan kayıp ya da araç vasfını yitirmiş 2005/Model ve altında bir aracınız varsa hurda yasasından yararlanarak geçmiş borçlarını sildirebilirsiniz. Bu kapsamda yararlanacağınız aracınız adına 31 Aralık 2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş borçların ve ceza tutarlarının 1/4’ünü ödemeniz gerekiyor. Tahakkuk eden borçların 1/4’ünü ödemeniz halinde kalan borçları silinecek ve aracınız hurdaya ayrılabilecek.

Hurda yasası 2018 son başvuru tarihi ne zaman?

Yasadan yararlanabilmek için 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuru yapmanız gerekiyor.

Yasadan yararlanmak için nereye başvuru yapılacak?

Mevcut araçlar için başvuru yeri ve şekli

  • İlk önce herhangi bir trafik tescil şubesine giderek ve oradaki hazır formu doldurarak yasadan yararlanmak istediğinizi bildireceksiniz.
  • Başvurunuz üzerine trafik tescil şubesi size bir yazı verecek. Siz bu yazı ile birlikte aracınızı teslim yerlerine teslim edip tutanağı alarak yeniden trafik tescil şubeye geleceksiniz.
  • Trafik tescil de bunun üzerinde kaydı silecek ve vergi dairesine yazı gönderecek.
  • Vergi dairesi de trafik tescil şubeden gelen yazı üzerine aracın 31 Aralık 2016 tarihine kadar olan vergi cezaları ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş tüm borçlarını silerek aracın mükellefiyet kaydını sonlandıracak. Böylece süreç bitmiş olacak.

Kayıp olan ya da araç olma vasfını yitirmiş olan araçlar için başvuru yeri ve şekli

  • Öncelikle aracın kayıp olduğu ya  da araç olma vasfını yitirdiğine dair kanıtlayıcı belgelerle trafik tescil şubesine başvuru yapacaksınız.
  • Başvurunuzun ardından trafik tescil bunu vergi dairesine bildirecek.
  • 31 Aralık 2018 tarihine kadar araç adına tahakkuk etmiş borçların anapara tutarlarının 1/4’ünü ödemeniz halinde vergi dairesi ödeme yaptığınıza dair yazıyı trafik tescile gönderecek.
  • Yazıya istinaden trafik tescil aracın kaydını silecek ve bunu tekrar yazıyla vergi dairesine iletecek. Vergi dairesi de gelen yazı üzerine mükellefiyeti sonlandıracak.

Hurda araçlara nereye teslim edilecek?

  • Araçlarınızı bedelsiz olarak Büyükşehir Belediyelerine ve İl Özel İdarelerine,
  • Bedel karşılığında ise MKE Kırıkkale ile İzmir Aliağa müdürlüklerine teslim etmeniz gerekiyor.

Hurda araç başı ne kadar para ödenecek?

Yasa 27 05 2017 tarihinde çıkmış olmasına rağmen henüz araç başı ne kadar ödeme yapılacağı ya da hangi kiloya kadar olan araçlar için ödeme yapılacağı hususu net değil. Bir önceki yasada 3500 kg üstü araçlar için ödeme yapılmıştı. Bunda da çok büyük bir ihtimalle böyle bir uygulama bekleniyor. Hurda araç kg başı ödeme tutarı ise 2017 yılı için 1,2 TL civarı.

Hangi araçlar için ne kadar ödeme yapılacağı hususu Ulaştırma Bakanlığı’nın çıkaracağı yönetmelikten sonra netleşecek.

Bir önceki yazımız olan Kira Geliri Elde Edenlerin Ödeyecekleri Vergi Tutarı Torba Yasa ile Artacak mı? başlıklı makalemizde götürü gider yöntemi hesaplama örneği, kira beyannamesi 2018 ve kira gelir vergisi artıyor mu 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.