2018 Yılı Yaşlılık Aylığı Ve Başvuru Şartları

Yaşlılık aylığı, herhangi bir kurumdan sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üzeri kişilere verilmekte olan sosyal devlet projesi olup, yaşı ilerlediği için güçten düşen vatandaşların hayatlarını idame etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bilhassa kendi kendine bakamayacak duruma gelmiş yaşlıların temel ihtiyaçlarının sağlanması için devlet tarafından geliştirilmiş bir maaş şeklidir.

2018 Yılı Yaşlılık Aylığı Ne Kadar?

Hayat pahalılığı ve imkanların zorlaşması geliri olmayan yaşlı vatandaşları daha fazla etkilemektedir. SGK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ve benzeri sosyal güvenlik kurumlarından faydalanma imkanı olmayan yaşlılara ödenmekte olan yaşlılık maaşı, ilk kez 1 Temmuz 1976 tarihinde 2022 sayılı kanun ile güvence altına alınmıştır. Çalışma hayatı biten 65 yaş üzeri yaşlıların üç aylık aralıklarla aldığı yaşlılık maaşı Bakanlar Kurulu tarafından Ocak 2018 tarihinden itibaren aylık 261,54 TL, üç aylık 784,64 TL olarak tespit edilmiştir. Temmuz Aralık 2018 dönemi için tespit edilen maaş ise üç aylık 812,10 TL’dir.

Yaşlılık Aylığını Kimler Alabilir?

Yaşlılık aylığı alabilmek için koşulların sağlanmış olması gerekmektedir. 65 yaşını doldurmuş, SGK’ya prim ödemeyen ve bir sosyal güvenlik kurumundan maaşı olmayan vatandaşlar yaşlılık maaşı almak için başvuru yapabilir. Aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olan kişiler de valilik veya kaymakamlık tarafından gelir durumu tespit edilmesi durumunda yaşlılık maaşı alabilmektedir.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

  • T.C. vatandaşı olmak yaşlılık maaşı için aranan şartların birincisidir.
  • Kişi 65 yaş ve üzeri yaşta olmalıdır.
  • Hiçbir yerden geliri olmaması veya gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması diğer koşuldur.
  • Muhtaçlık sınırı 2022 sayılı kanunla belirlenmiştir.
  • Maaş talep eden kişiye bakmakla yükümlü biri bulunmamalıdır.
  • Nafaka almıyor olması veya nafaka hükmü bulunmaması gerekir.
  • Gelecekte mahkemece karar alınması durumunda elde edeceği bir gelirin olmaması gerekir.
  • Yaşlılık maaşı başvurusunda bulunan bir kişinin şartları yerine getirdiğine dair gelir durumunun ilgili resmi kurumlarca belgelenmiş olması gerekir.

Yaşlılık aylığı başvuru formu neren alınır?

Yaşlılık maaşı başvurusu için gerekli evrakın doldurulması gerekmektedir. 65 yaş aylığı başvuru dilekçesi örneği ve başvuru evrakı valilik ve kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden veya defterdarlıklardan alınabilmektedir.

65 yaş aylığı başvuru dilekçesi örneği

65 yaş aylığı başvuru dilekçesi örneği

65 yaş aylığı başvuru dilekçesi örneği

Yaşlılık aylığı başvurusu nereye yapılır?

Başvuru sırasında “Muhtaçlık Belgesi”nin başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir. Muhtaçlık belgesini temin etmek isteyenler il veya ilçe idare kuruluna başvurabilmektedir.

Yaşlılık Aylığı Ne zaman ve Nereden Alınır?

Yaşlılık aylığı için yukarıda detaylı belirttiğimiz koşulları yerine getiren ve gerekli evrakları hazırlayan 65 yaş üzeri vatandaşlar, evrakları başvuru sırasına göre belirlenen sıraya konularak aylıkları bağlanmaktadır. İlk yaşlılık maaşı ödemesi Ziraat Bankası tarafından yapılmaktadır. İzleyen aylardaki ödemeleri kişiler PTT vasıtasıyla şahsen teslim alırlar. 2017 yılının Temmuz – Aralık döneminde üç aylık maaş tutarları 754,45 TL iken, 2018 yılının ilk döneminde 784,64 TL olarak yeniden tespit edilmiştir. Yaşlılık maaşları vatandaşların doğum tarihlerinin son rakamına göre belirlenmekte olup, her dönemin 5-6-7-8 ve 9. günlerinde ödenmektedir.

  • Son rakamı 0 – 5 olanlar 5. gün
  • Son rakamı 1 – 6 olanlar 6. gün
  • Son rakamı 2 – 7 olanlar 7. gün
  • Son rakamı 3 – 8 olanlar 8. gün
  • Son rakamı 4 – 9 olanlar 9. gün

maaşlarını alırlar.

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Kesilir?

Geçmiş yıllara göre yaşlılık maaşının kayda değer tutarlara yükseldiği görülmektedir. Ocak 2019’da 844.59 TL, Temmuz 2019’da 886.82 TL olarak belirlenen yaşlılık maaşı, başka bir geliri olmayan bir kişi için kayda değer bir ödemedir.

  • Yaşlılık maaşı ilgili kişin ölümü veya feragat etmesi durumunda kesilmektedir.
  • T.C vatandaşlığından çıkarılma veya başka bir ülke vatandaşlığına geçme durumunda da yaşlılık maaşı kesilir.
  • Sürekli raporu olanların en geç 1 yıl içinde raporunu yenilememeleri de maaşın kesilme nedenidir.
  • Bir yıl boyunca aylığın hiç alınmaması yaşlılık maaşının kesilmesi ile neticelenir.

65 Yaş Maaşı Sorgulama için turkiye.gov.tr adresinden vatandaşlık numaranızı girerek sorgulama yapabilirsiniz.

Engelli Emeklilik Şartları 2018, Engelli Emekli Maaşı Ne Kadar 2018

Kapıcı Maaşı Ne Kadar 2018, Kapıcı Maaş Hesaplama 2018

Bir önceki yazımız olan SGK Borç Yapılandırma ve Faiz Affı 2018 başlıklı makalemizde kredi kartı ile yapılandırma borcu ödeme hakkında bilgiler verilmektedir.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.