27 Eylül 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni bir torba yasa tasarısı sunuldu. Söz konusu kanun ile vergide önemli düzenlemeler yapılacak. Peki yeni torba yasada hangi vergi düzenlemeleri var? Torba kanunla vergi borcu olanlara yeniden yapılandırma hakkı verilecek mi? İşte tüm ayrıntıları ile yeni torba yasa.
Torba yasada vergi borçlarına yapılandırma var mı 2017?
27 Eylül 2017 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ” hakkındaki kanunda vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ya da vergi borçlarına af gelmesi konusunda herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bildiğiniz üzere daha önceki vergi borçları 7020 sayılı kanun ve 6736 sayılı Kanun gereği yeniden yapılandırılmıştı. Dolayısıyla trafik cezası borçları, öğrenim kredisi borçları, KYK borçlarına, trafik cezası borçlarına ve diğer vergi borçlarına yeniden yapılandırma düzenlemesi bu kanunda yer almıyor. Peki kanunda neler var. İşte vergi kanununda önemli düzenlemeler getirecek torba yasanın tüm maddeleri;
Yeni vergi torba yasası tüm maddeler
Kanun tasarısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Kanun tasarısı toplamda 130 maddeden oluşmakta. Biz sizin için önemli olduğunu düşündüğümüz bazı maddeleri şu şekilde sıralamak istedik;
- Arazi toplulaştırma vergisi kaldırılacak.
- 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren Motorlu Taşıtlar Vergi sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. Motorlu taşıtlar vergisinin getirilecek yeni düzenleme ile birlikte 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren en az %40 oranında artması bekleniyor.
- Kurumların kar paylarından %1 tevkifat kesintisi yapılacak.
- Merkez Bankasına bilgi toplama konusunda yetki verilecek.
- Hazine arazilerinde kiracı konumunda olan turizmcilere bu arazileri 49 yıllığına kiralama ya da işgal ettiği arazileri satın alma hakkı verilecek.
- Cep telefonu, ev telefonu ve sabit telefonlar ile internet kullanımından alınan özel iletişim vergisi %7,5 olarak sabitlenecek. Şu andaki uygulamada cep telefonlarından %25, ev telefonu ve sabit telefonlardan %15, data ve internet kullanımından ise %5 oranında kesinti yapılmakta. Getirilecek düzenleme ile birlikte vergi her üç kullanım için sabitleşmiş olacak.
- Telefon operatörlerinin aylık net gelirleri üzerinden %5 oranında telsiz vergisi kesilecek. Dolayısıyla bu da tüketiciye yansıyacak.
- Türkiye dışında yapılan telefon görüşmelerinden artık KDV ve ÖTV alınmayacak.
- Gelir vergisinde 3. dilimde yer alan ücretli çalışanlardan kesinti oranı %27’den %30’a çıkartılacak. 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren hayata geçecek bu uygulama.
- Kira geliri beyannamesini götürü gider yöntemi ile bildiren mükellefler için götürü gider oranı %25’ten %15’e düşürülecek.
- Hazine arazinde olan ve 31.12.2009 tarihine kadar bitirilmiş olan binalar talep halinde işgalcisine satılabilecek.
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderilen haciz tebligatlarında itiraz süresi 7 günden 15 güne çıkartılacak.
- Engellilere ÖTV’siz araç alımında kısıtlama getiriliyor. Buna göre engelliler vergisiz hali 70 bin TL altında olan araçlar için ÖTV istisnasından yararlanabilecek.
kyk bırçlarına af geliyor mu
Merhaba. Yeni torba yasada vergi borçlarına yeniden yapılandırma gelmesi düzenlemesi yer almıyor. Dolayısıyla KYK borçlarına da af yok.
Vergi borcumu ödemek istiyorum Tekrar yapılandırma istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba. Vergi yapılandırma için şu anda geçerli bir kanun yok maalesef.
Tekrar yapılandırma yapılmasını syn cumhurbaşkanından talep ediyorum vergi borcumu ödemek istiyorum saygılar
Gümrük tarafında. Idari para ceza kesildi. Yapılandırmaya giriyirmu
Merhaba. Yeni torba yasada gümrük cezası vergi affı düzenlemesi yer almıyor.
Merhaba,
yapılandırılmış borcu iki defa geciktirdiğim için iptal oldu. Güncel aftan borcumu tekrar yapılandırabilir miyim?