Bildiğiniz üzere tarafınıza uygulanan bir trafik cezasını size tebliğ tarihinden itibaren belirlenen Kanuni süresi içerisinde ödemeniz halinde indirim uygulanmaktadır. Bu yazımızda trafik cezası ödeme işlemini nasıl yapacağınızı, trafik cezası indirim tutarı ne kadar ve nasıl alınır, trafik cezası itirazı nereye yapılır gibi konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Trafik cezası ödemesi nasıl yapılır, trafik cezası sorgulama plaka
Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini internet vergi dairesi aracılığı ile kolayca yapabilirsiniz. Sisteme giriş için e devlet şifresi ya da başka bir şifreye ihtiyaç yoktur. Kimlik bilgilerinizi kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz. Trafik cezası sorgulaması için;
- İnternet vergi dairesi ana ekranına geliniz. Ana ekrana giriş için ⇒⇒ internet vergi dairesi
- Anasayfaya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.
- E devlet şifreniz varsa sisteme e-Devlet Yöntemi ile Giriş seçeneğini kullanarak giriş yapabilirsiniz. Eğer e devlet şifreniz yoksa T.C. Kimlik No ile Giriş seçeneğini kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekranda sol en üst tarafta yer alan Borç Sorgulama ve Ödeme ana ekranı altındaki Taşıt Vergi/Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme menüsüne tıklayın.
- İlgili menüye giriş yapınca açılan ekranda aşağıda görüldüğü gibi ilgili aracın plakasını, bağlı olduğu vergi dairesini, varsa trafik cezası fiş numarasını girip vergi türü kısmından 9085 Trafik Cezaları menüsünü seçtikten sonra sorgula ve öde butonuna basınız.
Sorgulama sonucunda eğer varsa borcunuz devam ederek kredi kartınız ile ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Trafik cezası hangi bankalara ödenir, ödeme noktaları
Trafik cezalarını yukarıda anlattığımız şekilde internet vergi dairesinden ödeyebileceğiniz gibi;
- Vergi dairesi şubelerinden,
- Vergi dairesi ile anlaşmalı banka ve PTT şubeleri ile ATM, Mobil bankacılık ve internet bankacılığından ödeyebilirsiniz.
Trafik cezası adresime gelmedi, tebliğ edilmedi ne yapmam gerekir?
Bazen cezalar adresinize gelmeyebilir. Sistemde görünebilir ancak size tebliğ edilmediyse ve sisteme tebliğ tarihi de girilmediyse ödeme işlemini yapamazsınız.
Trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği, itiraz nereye ve nasıl yapılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Trafik cezalarında itiraz süresi cezanın tebliğ ediliş tarihinden itibaren 15 gündür.
İtiraz işlemini bölgede Trafik Mahkemesi varsa trafik mahkemesine, yoksa Sulh Ceza Mahkemelerine yapmanız gerekir.
İtiraz için gerekli belgeler şunlardır;
- Dava dilekçesi,
- Trafik cezası tutanağının bir fotokopisi,
- Trafik cezası tutanağı tebligatının bir fotokopisi,
- Araç ruhsat fotokopiniz,
- Kimlik ve ya ehliyet fotokopiniz.
İtiraz dilekçesi örneği için: ⇒⇒ trafik cezası itiraz dilekçesi
Trafik cezası erken ödeme indirimi ne kadar?
Trafik cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeniz halinde %25 oranında indirim uygulanır. Yani 200 TL tutarında bir cezayı 15 gün içerisinde ödemeniz halinde 150 TL olarak ödersiniz.
Trafik cezası ödenmezse ne olur, ne kadar zam uygulanır?
Tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmeyen trafik para cezaları için sonraki her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanır. Ayrıca hakkınızda icra takibi başlatılır.
Trafik cezası borcu taksitle ödenir mi, başvuru nereye yapılır?
Trafik cezası borcunuzu taksitle ödemeniz mümkün. Bunun için en geç tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde araç plakasının bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuru yaparak borcu taksitlendirebilirsiniz. Taksitlendirme anapara üzerinden 4 eşit taksitle yapılır. Anaparaya taksit farkı da eklenir. Taksitlendirmeden yararlanabilmeniz için ilk taksidi peşin olarak yatırmanız gerekir. Yani diyelim ki 1000 TL ceza uygulandı ve siz bunu taksitle ödemek istiyorsunuz.
Vergi dairesi önce taksit farkını hesaplar. Diyelim ki farkla beraber 1100 TL oldu. Sizden önce 275 TL olan ilk taksidi peşin ödemenizi ister. Kalan tutarı da 3 eşit takside böler.
trafik cezası e devlet sisteminden sorgulanır mı?
e devlet sisteminde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın altında yer alan Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme seçeneğini tıkladığınızda sistem sizi yukarıda girişini anlattığımız İnternet Vergi Dairesi uygulamasına gönderiyor. Yani bu da bir nevi E devlet sisteminden İnternet Vergi Dairesine giriş yapma yolu oluyor. Bu menüyü kullanarak da trafik cezası öğrenme işlemini tamamlayabilirsiniz.Trafik cezası alıp almadığımı nasıl öğrenebilirim sorunuzun cevabını da bu menüden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.
Trafik cezası affı 2017,Trafik cezası affı başvuru 2017
Trafik cezaları en son 7020 Sayılı Kanun ile yeniden yapılandırılmıştı. Son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2017 de sona ermişti. Kanun ile ceza gecikme zamları ve faizlerinin tamamı silinmiş ve anaparanın yarısı da silinmişti.
Şu anda trafik cezası borçlarını yeniden yapılandırma için geçerli bir af kanunu yok.
Trafik cezası alkol sınırı nedir?
Ticari araç sürücüleri ile Kamu hizmetinde çalışan sürücüler için alkollü olarak trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır.
Diğer sürücüler için yasal alkol sınırı ise bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan 0,50 promildir. Eğer 0,50 promil altında ise ceza uygulanmaz. Üzerinde ise ceza uygulanır.
Trafik cezası affı 2018
2018 yılında yeni bir af kanunu çıkarsa yararlanabilirsiniz. Şu anda gümdemde vergi borçlarına ilişkin yeni bir af tasarısı gündemde değil. Ancak çıkmayacak diye de bir kesinlik yok. Çıkabilir. Bizi takipte kalın.
***KONU HAKKINDAKİ SORULARINIZI YORUM BÖLÜMÜNDEN SORABİLİRSİNİZ***
Bir önceki yazımız olan Google Adsense Geliri Elde Edenler Vergiye Tabi Olacak başlıklı makalemizde google adsense vergi 2018, internetten para kazanan vergi öder mi 2018 ve youtube adsense vergi 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.