E Haciz Nedir, E Haciz Nasıl Kaldırılır?

E haciz vergi dairesine olan ve son ödeme vadesi geçmiş borçlarınızdan dolayı banka hesaplarınızda bulunan para, döviz, altın v.s. gibi varlıklarınıza bloke konulması ve hesabınızda hiç bir işlem yapamamanızı kapsayan bir nevi bloke koyma işlemidir. Bu yazımızda e haciz konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. 

E haciz işlemi nasıl uygulanır?

Vergi dairesine olan ve son ödeme vadesi geçmiş vergi borçlarınız için vergi dairesi tarafından size ödeme emri belgesi gönderilir. Ödeme emri belgesine istinaden çıkarılan borcu 7 gün içerisinde ödememeniz, mal bildiriminde bulunmamanız  ya da 7 gün içerisinde itiraz etmemeniz halinde vergi dairesi ilk aşama olarak banka hesaplarınıza bloke koyar. Ayrıca üzerinize kayıtlı araç, gayrimenkul v.s. için de haciz takibi yapılabilir.

E haciz ödeme emri belgesinde neler bulunur?

Vergi dairesinde olan borçların ve diğer bilgilerin yer aldığı ödeme emir belgesinde;

  • Vergi dairesine olan gecikme zammı ve faizi toplam borcunuz,
  • Borcu ödeyebileceğiniz vergi dairesi bilgileri,
  • 7 gün içerisinde ödenmediği takdirde yapılacak işlemler,
  • Ödeme emrine karşı itiraz ya da mal bildiriminde bulunma hakkı v.s.  gibi bilgiler yer alır.

E haciz kaldırma işlemi nasıl olur, ödeme yaptıktan sonra E haciz kaç günde kalkar?

Vergi dairesine olan borcunuzu ödedikten ya da taksitlendirdikten sonra banka hesabınıza konulan blokenin kaldırılması için ilgili vergi dairesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Vergi dairesi tarafından haciz kaldırıldıktan sonra bunun bankaya yansıma süresi daha doğrusu banka tarafından hesap üzerindeki blokenin kaldırılma süresi genelde 1 gündür. Yani ödeme işlemini bugün yaptınız ve vergi dairesi de bugün e haczi kaldırdı. Bu durumda yarından itibaren hesabınızdaki bloke kaldırılmış olacaktır.

Banka hesabımda E haciz var kredi alabilirmiyim ?

Eğer banka hesabınıza konulan bir e haciz varsa kredi çekme konusunda da bu durum size engel teşkil edebilir. Kredili hesaplarınıza da bloke konulabilir. E haciz kaldırılmadan bankalar kredi kullandırmamaktadır.

E haciz sorgulaması nasıl yapılır, e devlet adıma haciz varmı ?

Hakkınızda vergi dairesi tarafından e haciz uygulanıp uygulanmadığını e devlet sistemi ile kolayca öğrenebilirsiniz. E devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz.

Adıma e haciz varmı sorgulaması yapmak için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz sorgulama (e-haciz banka)

Araç e haciz sorgulama, araba e haciz sorgulama

Adınıza kayıtlı araca vergi dairesi tarafından e haciz uygulanıp uygulanmadığını da e devlet sisteminden öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapmak için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Araçlara uygulanan elektronik haciz sorgulama (E-haciz Araç)

E haciz zaman aşımı süresi nedir?

Aslında e haciz uygulamalarında zaman aşımı süresi konusunda kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak İcra İflas Kanunun 106 ile 110.  arası maddelerine göre araçlarda 6 ay süre ile gayrimenkullerde yani taşınmazlarda ise 1 yıl süre ile herhangi bir işlem yapılmazsa haczin kaldırılması gerekir. Bunun için de sizin ilgili vergi dairesine başvuru yapmanız gerekir.

Banka hesaplarına uygulanan e haciz için belirlenen bir zaman aşımı süresi yoktur.

Maaş hesabıma vergi dairesi tarafından e haciz konulabilir mi?

Maaş hesapları istisna kapsamındadır. Kişinin maaş hesabına borçlu olsa bile bloke konulamaz. Ancak vergi dairesi kişinin çalıştığı Kuruma/işyerine yazı ile bildirim yaparak maaşının 1/4’üne kadar olan kısmının borcuna aktarılabilmesi için yazı ile talepte bulunabilir.

***KONU HAKKINDAKİ SORULARINIZI YORUM BÖLÜMÜNDEN SORABİLİRSİNİZ***

Bir önceki yazımız olan Esnaf Bağkur Primi Ne Kadar 2018 başlıklı makalemizde esnaf primleri 2018 ve vergi bağkur primleri 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.