Emlak vergisi Nedir, Emlak Vergisi Oranları

Eğer adınıza kayıtlı bina, arsa, tarla, arazi v.s. bir gayrimenkul varsa her yıl bunun için belirlenen oranda bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Belediyeler tarafından takibi ve tahsilatı yapılan bu verginin adı emlak vergisidir. Bu yazımızda emlak vergisi kanunu, emlak vergisi ödemelerinin nereye ve nasıl yapıldığı, emlak vergisi muafiyeti gibi emlak vergisi konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. 

2017-2018 ve sonraki yıllar için emlak vergisi oranları

Emlak vergisi için ödenecek tutar o gayrimenkul için her yıl belirlenen rayiç bedel üzerinden hesaplanmaktadır. Büyükşehir olan yerler ile Büyükşehir olmayan yerler için emlak vergisi hesaplama oranı farklıdır. Örneğin Büyükşehir Belediye sınırında yer alan ve rayiç bedeli 100 bin TL olarak belirlenen bir arsa için ödenecek emlak vergisi ödeme tutarı 2017 yılı için yıllık 600 TL civarında olacaktır.

Emlak vergisi oranlarına ilişkin tablo aşağıdaki gibidir;

2018 emlak vergisi oranları

2018 emlak vergisi oranları

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman, nasıl ve nereye yapılır?

Emlak vergisini dilerseniz yıl içerisinde 2 taksit halinde ödeyebilir dilerseniz peşin olarak da kapatabilirsiniz. Birinci taksit için son ödeme tarihi her yıl mayıs ayının son günü, ikinci taksit için son ödeme tarihi ise kasım ayının sonudur.

Ödeme işlemlerini bağlı bulunduğunuz Belediye veznesinden yapabileceğiniz gibi Belediyenizin varsa online tahsilat kanallarından da ödeme yapabilmeniz mümkündür.

Emlak vergisi ödemek zorunda olmayanlar kimlerdir?

Aşağıda belirtilen kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır.

  • Emekliler,
  • Herhangi bir geliri olmayan ev hanımları ve işsiz kişiler,
  • Engelli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler (en az % 40 ve üzeri engelli olması )
  • Şehidin dul eşi ve yetim çocukları,

yukarıda belirtilen kişilerin emlak vergisinden muaf sayılabilmesi için Türkiye sınırlarında sahip olduğu evin 200 metrekareyi aşmaması gerekmektedir.

Emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilmelidir?

Yukarıda belirtilen gayrimenkullerden birisine sahip olduğunuzda bunu bağlı bulunduğunuz belediyeye bildirmeniz gerekmektedir. Eğer bildirim yapmazsanız tarafınıza vergi usülsüzlük cezası uygulanabilmektedir.

Emlak vergisi borç sorgulaması nasıl yapılır?

Eğer bağlı bulunduğunuz belediye online sistem kullanıyorsa belediyenizin internet sitesinden borcunuzu online olarak sorgulayabilmeniz mümkün. Eğer böyle bir sistemleri yoksa ne kadar borcunuz olduğu konusunda belediyeden bizzat bilgi almanız gerekmektedir.

Emlak vergisi itirazı nasıl yapılır?

Eğer tahakkuk eden emlak vergisi borç tutarının fazla ya da yanlış olduğunu düşünüyorsanız bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz belediyeye itiraz başvurusu yapabilirsiniz.

Emlak vergisi artışı nasıl olmaktadır, 2018 emlak vergisi ne kadar olacak?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere hesaplama gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden belirlenen oranda yapılmakta. Belediyenize ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini sorabilirsiniz.

2018 emlak vergisi affı var mı?

Vergi borçları en son 7020 Sayılı Kanun ile yeniden yapılandırılmıştı. Gündemde yeni bir af kanunu çıkması düzenlemesi yer almıyor. Çıkarsa sayfamızdan takibini yapabilirsiniz.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.