Asgari Geçim İndirimi Nedir, Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır ?

Asgari geçim indirimi, ödenmesi gereken gelir vergisinden medeni durumunuza, engel durumunuza, eşin çalışıp çalışmadığına, çocuk durumuna ve sayısına göre ödenmesi gereken gelir vergisinden ödeme esnasında kaynakta yapılan  indirim olarak tanımlanabilir. Bu yazımızda asgari geçim indirimi hesaplamasının nasıl yapıldığını, asgari geçim indirimi alma şartları, asgari geçim indirimi alacağının kim tarafından ve nasıl ödendiği, asgari geçim indirimi kanunu v.s. gibi konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabileceksiniz. 

Asgari geçim indirimini işveren mi öder devlet mi?

Bu konuyu anlayabilmek adına 4a SSK kapsamında çalışan bir sigortalı için asgari geçim indirimi sürecini şu şekilde özetleyebiliriz;

***İşveren işçinin maaş bordrosunu düzenler⇒⇒Muhtasar Beyannamesini Vergi Dairesine Gönderir⇒ İşçinin durumuna göre ödenmesi gereken vergi üzerinden indirim uygulanır⇒ İşte uygulanan bu indirim asgari geçim indirimi olarak adlandırılır ve işçiye maaşı ile birlikte ödenmesi gerekir.

Gördüğünüz üzere asgari geçim indirimi işverene gelir vergisi indirimi olarak sağlanmaktadır. Dolayısıyla devlet işverene ödemekte, işveren de bunu maaşla beraber işçiye ödemektedir.

2017 asgari geçim indirimi ne kadar

2017 yılında uygulanacak asgari geçim indirimine ilişkin tablo aşağıdaki gibidir;

2017 agi tablosu

2017 agi tablosu

Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır 2017, asgari geçim indirimi 2017 temmuz

Asgari geçim indirimi her yılın başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla temmuz ayında artmaz. Yılın başında belirlenen tutar üzerinden hesaplama yapılır.

Asgari geçim indiriminin hesaplaması işçinin indirimden yararlanma oranına göre hesaplanmaktadır. Asgari geçim indiriminden yararlanma oranları şu şekildedir;

  • Çalışanın kendisi için %50,
  • Ücret karşılığı çalışmayan ve bir geliri olmayan eş için %10,
  • Birinci çocuk için; %7,5, ikinci çocuk için %10 ve diğer her çocuk için %5 olarak uygulanır.

İndirim oranı uygulandıktan sonra bulunan matrah üzerinden gelir vergisinin birinci dilimine karşılık gelen %15’i nin 12’ye bölünmesi sonucu hak edilen asgari geçim indirimi tutarı hesaplanacaktır.

Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır örnek

  • Öncelikle takvim yılı başındaki brüt asgari ücretin yıllık tutarı esas alınır. 2017’ye göre bekar bir işçi için asgari geçim indirimi hesaplamasını yapalım.
  • 2017 yılı için aylık brüt ücret 1777,50 TL, yıllık ise 21.330,00 TL dir.
  • Bekar işçi için uygulanacak indirim oranı %50 olduğu için yıllık tutarın toplamından  %50 indiriyoruz. Yani asgari geçim indirimini 10665 TL üzerinden hesaplamamız gerekiyor.
  • Bu tutarının %15’i ise 10665/%15= 1.599,75 TL yani bir yıllık asgari geçim indirimi tutarını verir. İşçinin kendisine ödenmesi gereken aylık tutar da 133,31 TL olacaktır.

Asgari geçim indirimi asgari ücretin içinde mi hesaplanıyor?

Hesaplanan asgari ücret bekar bir işçi için asgari geçim indirimi dahil hesaplanan net tutardır. Örneğin 2017 yılı için net asgari ücret asgari geçim indirimi dahil 1.404,00 TL’dir.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Kimlere ödenir?

  • Ücret karşılığı çalışanlar (4a SSK, 4C Emekli sandığı v.s.)
  • Tevkifata tabi olmayan gelirlerini yıllık beyanname ile verenler,
  • Emekli olup sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar,

Asgari geçim indiriminden kim yararlanamaz?

  • Basit usüle tabi işveren yanında çalışanlar,
  • Özel bina inşaatlarında ücret karşılığı çalıştırılan işçiler,
  • Kira geliri elde edenlerin yanında çalışanlar,

18 yaşını geçen çocuk için AGİ’den yararlanabilir miyim?

Asgari geçim indiriminden;

  • 18 yaş altı olup sizinle beraber oturan, bakmakla yükümlü olduğunuz,
  • 25 yaşını tamamlamamış ve üniversitede okuyan çocuğunuz için yararlanabilirsiniz.

Eşim de sigortalı ben de çocuklar için asgari geçim indiriminden hangimiz yararlanabiliriz?

Eşlerin her ikisinin de sigortalı olması halinde çocukların Sosyal Güvence bakımından tabi oldukları anne ya da babasından dolayı asgari geçim indirimi uygulanır. Eğer sosyal güvenceyi değiştirmek istiyorsanız yani çocuklarım için AGİ’den ben yararlanmak istiyorum diyorsanız bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na Sağlık Yardım ve Beyan Talep formu vermeniz gerekir.

Bağkurlu eşim için AGİ’den yararlanabilir miyim?

Sadece ücret karşılığı çalışan eşiniz için AGİ’den yararlanamazsınız. Eşiniz serbest çalışıyorsa, 4b bağkur kapsamında ise bu durum asgari geçim indiriminden yararlanmanıza engel değildir.

Kısmi süreli çalışan/ay içerisinde 30 günden az çalışanlar AGİ’den yararlanır mı, nasıl yararlanır, asgari geçim indirimi aylık mı günlük mü hesaplanır?

Eğer ay içerisinde 30 günden az çalışan iseniz çalıştığınız gün sayısına isabet eden tutar kadar AGİ’den yararlanmanız gerekir. Örneğin bekar bir işçi için 30 günlük tam çalışması sonucu ödenecek AGİ tutarı 2017 yılı için 133,00 TL iken, bu işçinin ay içerisinde 10 günlük çalışması karşılığı ödenecek tutar ise 44 TL olacaktır.

Medeni durum ve çocuk sayısının değişmesi halinde işverene bildirim zorunlu mu?

Çocuk sayınızda ya da medeni durumunuzda bir değişiklik olması halinde bunu en geç 1 ay içerisinde işverene Aile Durum Bildirimi formu ile bildirmek zorundasınız.

Formu buradan indirebilirsiniz ⇒⇒ aile durum bildirim formu

Aylıksız izindeki memur ya da ssklı işçi AGİ’den yararlanabilir mi?

Maaş ödemesi yapılmadığından ücretsiz izindeki çalışan asgari geçim indiriminden yararlanamaz.

Rapor alan sigortalı/devlet memuru asgari geçim indiriminden yararlanır mı?

Devlet memurlarının rapor aldığı süre boyunca da maaşları tam olarak ödenmeye devam edildiğinden rapor süresinde de asgari geçim indiriminden yararlanırlar. Ancak SSK kapsamında çalışan bir işçi rapor süresi boyunca primleri ve maaşı ödenmediğinden asgari geçim indiriminden yararlanamaz. Toplu iş sözleşmesine tabi olan ve raporlu olduğu dönemde de maaşı ödenmeye devam edilenler istisna kapsamındadır.

İşyerimi değiştirdim, AGİ’den ne zaman yararlanırım?

Yeni işyerinde çalışmaya başladığınız aydan itibaren yararlanmaya başlarsınız.

Birden fazla işyerinde çalışıyorum. AGİ’yi hangi işveren ödemeli?

Bir çalışanın birden fazla işyerinde çalışması halinde AGİ en yüksek ücreti ödeyen işveren tarafından ödenecektir. Eğer en yüksek ücreti ödeyen işveren belirlenemiyorsa bu durumda sigortalı istediği işyerinden AGİ’den yararlanabilecektir.

İşveren AGİ’yi maaşla birlikte ödemek zorunda mıdır, ödemezse ne olur?

İşveren almış olduğu indirimi her ay maaşı ile birlikte çalışana ödemek zorundadır. Ödemediğinin tespit edilmesi halinde cezai işlem uygulanmaktadır.

Eğer işvereniniz hak ettiğiniz AGİ ödemesini yapmıyorsa bu hususla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’na şikayet iletmeniz gerekmektedir.

Eğer ödemediyse asgari geçim indirimi almadığına dair yazı ve ya dilekçe ile vergi dairesine başvuru yapmanız gerekir.

Asgari ücretten yüksek maaş alanların fazla AGİ alması gerekir mi?

AGİ net maaşa göre değil brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Dolayısıyla asgari ücretle çalışana da daha yüksek maaşla çalışana da aynı tutar üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Bakmakla yükümlü olduğum anne ve babam için asgari geçim indiriminden yararlanabilir miyim?

Anne ve baba için asgari geçim indiriminden yararlanamazsınız.

Asgari geçim indirimi alacağı zamanaşımı süresi nedir?

Diğer ücret alacakları gibi asgari geçim indirimi için de zaman aşımı süresi 5 yıldır.

Related Posts

About The Author

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.